Dags för renovering i kvarteret Linjalen
Kvarteret Linjalen byggdes 1969-1970 och husens rör och ledningar för vatten och avlopp har uppnått sin tekniska livslängd. De behöver bytas ut i en så kallad stamrenovering. Planen är att vi ska sätta igång med den tidigast 2025. Här samlar vi aktuell information om projektplanerna. Sidan uppdateras löpande.
Därför behöver vi renovera ditt hus
Många års dusch, disk, tvätt och toaspolning har slitit på husets rör och ledningar. Nu behöver de bytas ut. Slitna ledningar och rör ökar risken för vattenläckor i huset och i din lägenhet.
Badrummets vatten- och avloppsledningar sitter i väggarna. Därför behöver vi riva badrummet för att komma åt ledningarna. Ledningarna för vatten, avlopp och el går genom hela huset.
I den här filmen förklarar vi varför vi behöver renovera och vad vi planerar att göra:
Kort sammanfattning: Det här gör vi under renoveringen
- Nytt badrum – vi byter ut alla rör och ledningar för vatten, avlopp och el, både i din lägenhet och i resten av huset. För att komma åt inne i badrummets väggar och golv renoverar vi alla badrum. Det innebär att du får ett badrum med nytt kakel och klinker. När vi är klara ser det bra ut både inne i väggarna och i ditt badrum.
- Renoverat kök – i ditt kök gör vi en varsam renovering, vilket innebär att vi renoverar det efter behov. Vi försöker bevara så mycket som möjligt istället för att riva ut funktionella material. Exempelvis renoverar och målar vi köksluckor. Om ditt kök inte är i tillräckligt gott skick för att renoveras ser vi över alternativet att byta ut det till ett nytt hållbart kök. Information om det kommer längre fram.
- Grovkök - omfattas också av stambytet. I grovköken målar vi väggar, lägger nytt klinkergolv och det blir jordad el och jordade uttag.
- Nytt elsystem och förbättrat inomhusklimat – vi sätter in ett modernt elsystem med nya eluttag för att klara nya krav på elsäkerhet. Vi ser också över ventilationen för att få bättre klimat i din lägenhet.
- Övriga förbättringar – Där det behövs byter vi gångjärn i köksluckor och garderober. Vi ser också över balkonger och tätning av fönster och balkongdörrar.
Samråd - en möjlighet att påverka
När det är dags för en större renovering är det viktigt för oss att ta del av hyresgästernas synpunkter och förslag. Det gör vi i så kallade samrådsmöten där vi, tillsammans med representanter för Hyresgästföreningen och er som bor i huset, diskuterar de delar av renoveringen som ni har möjlighet påverka. Här kan du se filmen där Hyresgästföreningen berättar mer om samrådet.
Så påverkas din hyra efter renovering
Vi vet att det blir många frågor om hyran i samband med renovering. Här kan du se en film där vår hyresförhandlare Magnus förklarar.
Nytt system för underhåll efter renoveringen
När renoveringen är klar byter vi system för underhåll i din lägenhet. Idag har du ett system som kallas valfritt lägenhetsunderhåll (VLU), där du som hyresgäst bestämmer och bekostar om, när och hur ytskikten ska renoveras i lägenheten. Efter renoveringen blir det istället fastighetsägarstyrt underhåll (FLU). Då ansvarar Stockholmshem för underhåll och avgör när det ska ske. Exempelvis när det är dags för tapetsering, målning eller byte av golv.
Eftersom underhållssystemet i ditt hus ska bytas ut har möjligheten att beställa underhåll av ytskikt mot månadstillägg på hyran stoppats. Om du önskar kan du fortfarande beställa underhåll i alla rum, utom badrum och kök, men då måste du betala direkt. Det är möjligt fram till tre månader innan renoveringen startar.
När vi byter underhållssystem påverkar det bara de arbeten som är för ytskikt, dvs väggar, golv och tak. Har du därför gjort tillval, eller önskar göra tillval, påverkas inte de. Tillval är de produkter som inte ingår i vårt standardutbud, exempelvis parkett i hall, säkerhetsdörr eller andra vitvaror. Varje tillval är prissatt separat och blir en permanent del av din lägenhet. Tillvalen betalar du med ett permanent tillägg på hyran, och då ingår naturligtvis service.
Bor du som du vill?
När vi planerar en ombyggnad vet vi av erfarenhet att många hyresgäster funderar över sitt boende. Kanske kan det vara dags att byta till större eller mindre lägenhet? Då kan det vara bra att veta att du kan söka lägenhet i den interna byteskön.
Frågor och funderingar
Om du inte har möjlighet att delta på Öppet hus och har frågor är du välkommen att höra av dig till oss:
- Tfn: 08-508 390 00
- Mejl: ombyggnad.linjalen@stockholmshem.se
Du har också möjlighet att boka ett personligt möte. Då ses vi på vårt projektkontor på Åsögatan 75.
Sidan uppdaterad juni 2024.