Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Stockholmshem går över till klimatförbättrad betong

Nu ökar Stockholmshem takten i sitt klimatarbete och använder enbart klimatförbättrad betong i all nybyggnation. Det innebär en sänkt klimatpåverkan med cirka tio procent i varje projekt, och är ytterligare ett steg i bolagets mål att halvera sitt klimatavtryck.

Byggarbetsplats

I kvarteret Persikan på Södermalm bygger Stockholmshem 151 bostäder med klimatförbättrad betong.

Betong är den enskilt största klimatboven vid nybyggnation. Sedan 2023 har Stockholmshem använt klimatförbättrad betong i tre nybyggnadsprojekt, vilket har lett till en besparing på cirka 1 350 ton koldioxid i jämförelse med traditionell betong.

Nu går bolaget över till klimatförbättrad betong i samtliga nybyggnadsprojekt.

– Detta kommer att ge i särklass störst klimatreduktion per investerad krona. Även om klimatförbättrad betong är cirka 5-10 procent dyrare än vanlig betong, blir merkostnaden marginell – långt under en procent av byggkostnaden, säger Anja Norman, chef stadsutveckling och nybyggnad.

– Som ett av Sveriges största bostadsbolag är vi en viktig samhällsaktör med möjlighet att påverka. Ökad efterfrågan på klimatförbättrad betong kan leda till förflyttningar i alla led och att leverantörerna går mot ett mer hållbart utbud, säger Anna Bengtsson, hållbarhetschef.

Klimatförbättrad betong

Cement används som bindemedel i betong och är den komponent som har den i särklass största klimatpåverkan. I klimatförbättrad betong ersätts en del av cementen vanligtvis med masugnsslagg, en restprodukt från ståltillverkning. Resultatet är en betong som har en snabbare långsiktig uttorkning samt kan behöva mindre armering då den inte spricker lika lätt som vanlig betong.