Pressmeddelande 21 januari 2025
– En bostad som inte används av den som står på kontraktet ska lämnas tillbaka till bostadskön, så att de som väntar på sin tur kan få en chans. Att hålla på en lägenhet för egen ekonomisk vinning är både orättvist och olagligt, säger Linn Bernhardsson, bosocial chef på Stockholmshem.
Under året har vi intensifierat arbetet mot bostadsfusket genom att lägga ännu mer resurser för att utreda oriktiga hyresförhållanden som svarta hyreskontrakt, ockerhyror och olovlig andrahandsuthyrning. Det har resulterat i att fler lägenheter än någonsin kunde tas tillbaka under 2024.
– Det handlar inte bara om rättvisa, utan också om trygghet. Det är viktigt för övriga boende att veta vem man har som granne. Många som hyr ut olovligt i andra hand gör det till ockerhyror och de som hyr är ofta i en utsatt situation och betalar stora summor till privatpersoner för att ha någonstans att bo. Otillåten andrahandsuthyrning hänger också ofta samman med annan brottslighet, till exempel folkbokföringsbrott, säger Linn Bernhardsson.
Från oktober 2019 är det olagligt att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till en för hög hyra. Sedan dess har Stockholmshem gjort cirka femton polisanmälningar kopplat till ockerhyra vid olovlig andrahandsuthyrning, vilket har resulterat i en enda fällande dom.
– De skärpta reglerna ger oss vassare verktyg. Om polisen hade haft mer resurser så hade vi kanske fått fler fällande domar, vilket hade varit bra i avskräckande syfte, säger Linn Bernhardsson.
Fakta – Stockholmshems arbete mot bostadsfusk
- Under 2024 frigjordes 287 lägenheter till Stockholms bostadsförmedling och de som står i bostadskö
- Stockholmshems långsiktiga och aktiva arbete mot oriktiga hyresförhållanden har resulterat i att totalt över 3 300 lägenheter återlämnats till bostadskön.
- Bolaget får in 500 tips om året från hyresgäster och medarbetare
- Arbetet bedrivs av bolagets hyresjuridiska enhet med hyresjurister, utredare och störningsjour som även samarbetar med andra myndigheter i frågan.