Jag som skriver heter Sara Lindström och är också en sån där praktikant som varit här under våren, men som ska bli kommunikatör. Jag träffar Joanna och Angelika på kontoret på Hornsgatan. När vi ses känner jag genast igen något i deras blickar. Blicken man får när man skickas iväg på ett uppdrag men inte riktigt vet vad man ska förvänta sig eller prestera, än mindre vem man ska träffa. Den typen av blick har vi praktikanter emellanåt, men det hör till! Vi är ju här för att lära oss och banka in massvis med information på kort tid och förhoppningsvis göra nytta och lära oss något på vägen. Nu vill jag veta hur deras tid varit!
Varför valde du att utbilda dig till förvaltare?
– Det ligger i familjen. Min pappa har ett eget fastighetsföretag, min brorsa är arkitekt och min man är snickare, berättar Joanna.
Tidigare jobbade Joanna på Massimo Dutti i Sturegallerian, men hon har också real life experience av att bygga och förvalta hus.
– Vi har byggt hus tillsammans, jag och min man, så jag har varit hans snickarlärling kan man säga. Vi har också ett charmigt torp i Östhammar som byggdes 1850. Torpet har varken el eller rinnande vatten och kräver en del byggvårdnad eftersom det är så gammalt och autentiskt, berättar Joanna.
Joanna Gustafsson, 38 år, född i Örebro men ser sig numera som en stockholmare efter att ha bott i Stockholm i 17 år. Hon pluggar på Newton yrkeshögskola och praktiserar som fastighetsförvaltare i Skärholmen. På fritiden gillar hon att åka snowboard med familjen.
Angelika har inte lika mycket erfarenhet av att bygga hus själv, men även för hennes del kommer intresset från familjen.
– Min brorsa har pluggat till förvaltare och när jag hoppade på samma utbildning så tyckte jag också att det var kul. Det känns som att jag hittat rätt.
Tidigare jobbade Angelika på Webbhallen och jobbar fortfarande extra där när hon inte är ute på praktik.
Angelika Ahlqvist, 26 år, från Stockholm. Hon pluggar på Newton yrkeshögskola och praktiserar som fastighetsförvaltare i Rågsved. När hon inte är med sina barn, pluggar eller jobbar gillar hon att spela dataspel. Favoritspelet är Leauge of Legends.
Vad fick du göra din första praktikvecka?
– Första veckan kretsade kring 300 lägenheter i Skärholmen som skulle bli till bostadsrätter. Jag gick runt med kundförvaltaren och kollade alla tomställda lägenheter, säger Joanna.
Det var mycket som skulle hinnas med och redan på fredagen samma vecka skulle lägenheterna besiktigas och värderas. Planen var att Joanna skulle göra det tillsammans med kundförvaltaren men när fredagen slutligen kom kunde kundförvaltaren inte vara med, så Joanna fick själv ta hand om de tiotal människor som kommit. Det var folk från Real Estate som sköter ombildningen, banktjänstemän, tekniska förvaltare och lantmäteriet. Ett stort uppdrag att hantera första veckan men Joanna tog det med ro.
– Det var jättetrevligt, Det kändes bra att ta hand om allt själv eftersom jag fått väldigt bra koll på lägenheterna och jag kände mig trygg i min roll.
Angelikas upplevelse av första veckan skiljer sig från den Joanna beskriver, men hon lyckas också sätta fingret på hur första veckan på en ny praktikplats kan kännas.
– När jag tänker tillbaka på första veckan minns jag att jag tänkte att det här kommer jag aldrig att lära mig. Vad gör jag här, jag kan ju ingenting, tänkte jag. Allt var helt nytt, så jag kollade mest vad min handledare gjorde och försökte förstå alla system. Nu kan jag dem och är ganska självgående. Det är rätt häftigt hur snabbt man kan anpassa och lära sig! Nu efter tre månader känns det nästan som hemma.
Kände du dig välkommen?
– Nej, svarar Angelika direkt och skrattar.
– Jo men såklart. Jag gillar Stockholmshem och tycker att det är en jättemysig stämning här. Alla hälsar glatt och presenterar sig och det är jättekul att man får känna sig inkluderad även om man bara är en liten praktikant. Att bli bjuden på personalfesten och få arbetskläder gör att man känner sig som en del av gänget, säger Angelika.
Joanna håller med i Angelikas svar.
– Stockholmshem har varit supergenerösa som gett oss en personlig telefon och dator och lät oss vara med på personalfesten. Det är kul att känna sig inkluderad, berättar Joanna.
Från personalfesten. Båda praktikanterna tycker att de blivit välkomnade och känner sig inkluderade. I bild: Joanna till vänster och Angelika till höger.
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Mycket handlar om att gå igenom kundvårdsärenden som skickas till oss från kundtjänst och kan vi lösa dem så gör vi det, annars skickar vi vidare det till rätt person, berättar Angelika.
Att svara på frågor är också en stor del av deras roll som förvaltare berättar Joanna.
– Jag har följt med en kundförvaltare i Skärholmen och man är hela tiden beredd på att svara på frågor som kunder ställer, det kan vara allt från frågor om planerade stambyten till varför det är så mycket nyckelpigor på balkongen.
Onsdagar är lite speciella för Angelika också för då har de tomställningsdagar.
– Vi besiktar lägenheter och har sedan visningar av dem. De här dagarna blir det inte mycket tid framför datorn, man springer istället fram och tillbaka till olika lägenheter. Jag är glad att jag inte bara sitter framför en datorskärm utan får vara lite i fastigheterna också och lära känna dem. Det är skönt med variationen, säger Angelika.
Vad är det du brinner lite extra för när det gäller förvaltning?
– För mig är det både kundförvaltning och tekniskt förvaltning. Kundkontakten är rolig och viktig medan den tekniska förvaltningen är väldigt spännande, berättar Joanna.
För Joanna går kund- och tekniskförvaltning hand i hand.
– Jobbar man som kundförvaltare måste man ha ett bra samarbete med den tekniska förvaltaren eftersom man har hand om samma fastigheter. Och som kundförvaltare har man mycket information om huset som den tekniska förvaltningen också behöver ta del av och vise versa.
Hon berättar också att hon under utbildningen verkligen fått upp ögonen för byggnader.
– När jag tittar på hus idag ser jag saker som behöver åtgärdas och funderar på vad jag hade gjort ifall det var jag som hade hand om huset.
Även Angelika tycker att kundkontakten är extra kul och att lösa problem, vilket hänger ihop litegrann med hyresgästerna. På gymnasiet läste hon media och kommunikation och det är något hon har nytta av i kontakten med hyresgästerna.
– Vi sätter ofta upp information i portarna och att ha läst kommunikation underlättar för mig att exempelvis skriva bra månadsbrev.
Vad hoppas du få ut av din praktik här?
– Att jag blir säkrare i min roll som förvaltare och bättre kan hantera alla olika system vi jobbar i, säger Joanna.
– Lära mig så mycket som möjligt. Jag vill jättegärna börja jobba här efter examen, det hade varit jättekul. Nu har jag fått sommarjobb här så då får jag visa vad jag går för, berättar Angelika.
Och nu när praktiken börjar närma sig sitt slut återstår frågan vad de tror att de kommer ha för nytta av praktiken på Stockholmshem inför deras kommande yrkesliv?
– Att ha tränat i kundbemötande och att lösa problem kommer jag att ha nytta av. Att jag har varit med och gjort besiktningar av lägenheter har också gett mig väldigt mycket. Det har bland annat lärt mig hur jag ska kontakta entreprenörer om det är något som måste renoveras. Och bara att ha jobbat med Fast2 är väldigt nyttigt för framtiden för jag kan tänka mig att många fastighetssystem ser likadana ut, säger Angelika.
Joanna zoomar ut perspektivet lite i sitt svar.
– Att jag har fått se en annan typ av förvaltning tror jag att jag kommer ha nytta av för att få en bredare förståelse av förvaltarrollen och vilka arbetsmöjligheter som finns på marknaden, svarar Joanna.
Så, för Joanna och Angelika blev praktiken på Stockholmshem varken förvirrande eller jobbig utan istället lärorik och bra. Om den blev livsavgörande eller inte, ja det återstår att se.
Sara Lindström
Praktikant på kommunikationsenheten