Till startsidan på stockholmshem.se
  • En mörkhårig tjej och en ljushårig tjej står bredvid varandra. De tittar in i kameran och ler.
    Ella Hermansson till vänster och Ellinor Stenmark till höger.

Ella och Ellinor från Tekniksprånget

Under perioden 29 januari till 28 maj 2024 tog Stockholmshem emot två Tekniksprångare (juniortraineer), Ella Hermansson och Ellinor Stenmark. Båda gick ut gymnasiet 2023 med naturvetenskaplig respektive teknisk inriktning.

Vi kan definitivt rekommendera Stockholmshem till andra Tekniksprångare!

Ella och Ellinor

Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning, genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Det ger unga i Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken och få en bild av vad som väntar i arbetslivet.

Under praktikperioden har Ella och Ellinor följt med kollegor på ombyggnad, energi och nyproduktion/stadsutveckling. De har fått introduktion av hur underhållsplaneringen flödar inom förvaltningen genom att skugga underhållsstrateger och tekniska förvaltare, de har medlyssnat på kundtjänst samt följt med i förvaltningens vardag i våra olika områden. De har även gjort kortare inspel på expertstöd, lantmäteri samt på hållbarhetsenheten. Parallellt med detta har de dessutom jobbat med projektuppdrag kopplat till Stockholmshems verksamhet.

Berätta, vad har ni fått göra under praktiken?

Vi har verkligen fått göra allt möjligt. Vi har gått miljöronder, gjort studiebesök, varit med vid besiktningar och inrett en visningslägenhet i Skärholmen. Sen har vi suttit mycket i Excel och räknat på energibesparingar och hur Stockholmshem kan energieffektivisera.

Vi har också haft lite större egna projekt. Dels vårt projektarbete där vi hjälpte till med Vattensparkampanjen. Bland annat föreslog vi annonsering via TikTok, Instagram och Facebook, vilket vi tror hjälper till att nå en yngre målgrupp. Vi har också tittat närmre på varsam renovering och hållbara tillval. Sen har vi klurat på ett förslag för hur vi kan öka rörligheten, där vi har inspirerats av dejtingappar.

Vad var roligast?

Att åka ut och kolla på olika saker och få se tekniken bakom husen. Mest minnesvärt var nog när vi fick åka på hisstaket vid en besiktning.

Det har också varit intressant att se olika tekniska lösningar och lära sig mer om hur vi jobbar med dem. Till exempel har vi fått räkna på om värmesensorerna presterat som önskat. Det har de! Förhoppningen var en genomsnittlig minskning av energianvändningen med sex procent och det är vad vår beräkning visar.

Vad har varit mest oväntat?

Att Stockholmshem jobbar med så många olika entreprenörer. Vi trodde att bolaget gör allt själv, men vi har förstått att det inte riktigt är så.

Vi trodde också att ingenjörsrollen skulle vara mer hands on, med beräkningar, matematik och fysik, vilket vi blev förvånade att det inte riktigt var. Många har berättat att de snarare fått nytta av sin ingenjörsutbildning för att bli bättre problemlösare och ha en helhetsbild.

  • Två fötter på ett hisstak.
    Såhär kan det se ut när man åker på ett hisstak!
  • Två tjejer med vita bygghjälmar och gula skyddsjackor tar en selfie i en hiss.
    Skyddshjälm och varseljacka är viktigt när man besöker nyproduktion.
  • En kvinna med vit bygghjälm och gul skyddsjacka går genom en tom, nyproducerad lägenhet.
    Besiktning av en ny lägenhet innan visning för hyresgäster.
  • Tre kvinnor med gula jackor flyttar runt möbler i en nyproducerad lägenhet.
    Här inreds en lägenhet för fotografering, innan den ska annonseras på Bostadsförmedlingens hemsida.

Slutligen, hade ni rekommenderat Stockholmshem till andra Tekniksprångare?

Definitivt! Är man intresserad av samhällsbyggnad, energieffektiviseringsfrågor och projektledning är Stockholmshem ett jättebra ställe att lära sig om allt det. Överlag har vi fått en väldigt bra helhetsbild av företaget. Vi har fått en inblick i hur ingenjörer jobbar och fått en försmak på arbetslivet.

Ida Ländin, chef underhållsstrategi, har varit vår huvudhandledare. Hon har varit väldigt duktig på att koppla ihop oss med många olika människor på bolaget, vilket vi är väldigt tacksamma för. På Stockholmshem finns många trevliga människor och alla har verkligen anpassat sig efter vad vi tycker är roligt och tagit sig tid att svara på alla våra frågor.

Framtiden

Både Ella och Ellinor var intresserade av att bli ingenjörer redan innan Tekniksprånget, men tiden på Stockholmshem har förstärkt den önskan. Till hösten har Ellinor sökt civilingenjör på KTH, med inriktning design och produktframtagning medan Ella har sökt civilingenjör på Uppsala Universitet, med inriktning teknisk fysik.

Vi önskar dem stort lycka till i framtiden, och hoppas att vi ses snart igen!

Nyfiken på att bli Tekniksprångare?

  • Projektet drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.
  • Genom fyra månaders betald praktik får unga i hela Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken.
  • Fler än 220 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt om i Sverige.
  • För att kunna söka måste du ha gymnasieexamen från Natur-, Teknik- eller Ekonomiprogrammet.
  • Du ska vara max 21 år gammal när du söker.