Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Nataliya, teknisk förvaltare på Stockholmshem

Som energitekniker stortrivdes Nataliya Alikina med att vara ute och hjälpa hyresgäster om dagarna. När chansen att bli teknisk förvaltare dök upp tog hon den och det har hon inte ångrat. Och hon ser gärna att fler kvinnor söker sig till fastighetsbranschen.

Mina fördomar att det inte händer så mycket i kommunala bolag stämmer inte alls. Jag är omgiven av engagerade människor som brinner för det de gör

Nataliya

Nataliya är en av tio tekniska förvaltare på Stockholmshem. Lite förenklat kan man säga att hon ansvarar för att husen i hennes område ska må så bra som möjligt.

– Jag jobbar framför allt proaktivt, och tar till exempel fram underlag för underhållsprojekt och skriver så kallade inriktningsbeslut. När projektförslagen godkänts beställer jag jobbet av vår avdelning för ombyggnad. Det handlar om renoveringar av fasader, fönster, värme/ventilation, liggande stammar eller installation av porttelefoner. Normalt är man beställare för kanske tio projekt parallellt, allt från små projekt till riktigt stora, berättar Nataliya.

Kvinna lutar sig mot tegelfasad.

Sin sociala ådra har hon god nytta av i rollen.
– I min vardag samarbetar jag med massor av kollegor i olika delar av Stockholmshem. Jag lyssnar på teknikerna och kundförvaltarna i mitt förvaltningsområde, som är ute i våra hus hela dagarna, om när det kan vara dags för en större renoveringsinsats. Jag synkar mig med våra underhållsstrateger och är operativ i alla projekt i ”mina” hus, i tätt samarbete med projektledare, säger Nataliya.

Som teknisk förvaltare håller Nataliya dessutom ihop alla besiktningar kopplade till myndighetskrav: av till exempel tak, brandskydd och radon, så att områdeschefen, som har fastighetsägaransvaret, kan vara trygg.

Från polis till teknik

Vägen hit var inte spikrak utan gick via hemtjänst, värnplikt och drifttekniker:
– Jag ville bli polis och tänkte att värnplikten var en bra merit. På sambandsbataljonen där jag hamnade handlade det mycket om teknik. Jag blev intresserad och märkte att jag hade lätt för att lära så jag ändrade inriktning, berättar Nataliya.

Nataliya utbildade sig till fastighetsingenjör på yrkeshögskolan John Erikssoninstitutet i Stockholm, en utbildning på 2,5 år. Siktet var inställt på teknisk förvaltare. För att testa olika jobb inom branschen praktiserade hon på flera företag under studierna, som drifttekniker, teknisk förvaltare och projektledare.

– Jag tänkte att det var bra att vara ute och ”skruva” lite först, så när jag var klar med utbildningen jobbade jag ett par år som energitekniker på Stockholmshem, berättar Nataliya. Och jag stortrivdes. Jobbet som energitekniker är den perfekta kombon människor, service och teknik. Tidigare tänkte jag att man antingen är tekniknörd eller tvärtom, men här kunde jag kombinera båda, säger Nataliya.

När Nataliya kom tillbaka efter föräldraledighet hade Stockholmshem hunnit göra en omorganisation. Nu fanns en ny roll: teknisk förvaltare. Nataliya kände att det var dags att byta ut sin operativa tjänst mot en som har lite mer skrivbordstid, vilket funkar bättre med ett litet barn hemma. Hon tog chansen och fick jobbet.

– Det var en omställning att sitta still så mycket, jag blev lite deppig i början, skrattar Nataliya. Men när jag fått in rutinerna och börjat planera min tid bättre trivs jag jättebra även med mitt nya jobb. Tidigare jobbade jag med att lösa små problem och njöt av att kunna hjälpa våra hyresgäster. Nu får jag också lösa mycket större problem, det är kul!

Fler kvinnor i fastighetsbranschen

Som energitekniker var Nataliya ensam tjej av tio, och nu är hon en av två kvinnliga tekniska förvaltare av totalt tio. Vad kan det bero på att kvinnor fortfarande är underrepresenterade i teknikyrken och fastighetsbranschen?
– Kanske fördomar. Det finns många förutfattade meningar om vad vi gör, men det finns ju många olika jobb inom fastighetsbranschen. Vi kanske inte heller uppmuntrar flickors intresse för teknik. Med fler kvinnliga förebilder hoppas jag att vi kan ändra på det, säger Nataliya. Jag hoppas att fler tjejer söker sig till branschen och den här typen av jobb i framtiden. En mix är alltid bra. Det är dessutom en spännande bransch där utvecklingen går i rekordfart.

Hon lyfter också fram hur Stockholmshem månar om medarbetarnas möjligheter att utvecklas.
– Det uppskattar jag verkligen, säger hon. För rollen som tekniker till exempel är det inte ett krav med formell utbildning. Den som saknar någon relevant kompetens kan få utbildning internt. Det allra viktigaste är att du är engagerad och intresserad – av både teknik och människor. Och fördomen jag kanske hade innan jag började på Stockholmshem, att det inte händer så mycket i kommunala bolag, stämmer inte alls. Jag är omgiven av engagerade människor som brinner för det de gör, och alla i hela företaget är otroligt hjälpsamma, avslutar Nataliya.

Namn: Nataliya Alikina
Jobbar som: teknisk förvaltare sedan 2022, dessförinnan energitekniker 2018-2021
Utbildning: Fastighetsingenjör på John Erikssoninstitutet, 2,5 år
Född: 1987 i Votkinsk, i Ryssland
Okänd talang: Kan jonglera