Det låter som en ganska krokig väg. Vad gjorde du innan du började på Stockholmshem?
– Jag började plugga 2008, den femåriga arkitekturutbildningen i Aleppo. Kriget i Syrien gjorde att jag flyttade till Cypern för att avsluta min utbildning. Sedan jobbade jag som arkitekt på Cypern i några år med både stora projekt som hotell och mindre projekt som privatbostäder.
Jag trivdes på Cypern men mitt studentvisum gick ut och jag sökte mig norrut. Klimatet i norra Europa passar mig – det här vet jag att alla inte håller med om – och jag hamnade i Sverige 2019. Först stack jag upp till Kiruna. Jag tänkte att där behövdes arkitekter eftersom de flyttar hela staden, men det gav inget så jag flyttade ner till Stockholm. Hos Arbetsförmedlingen fick jag tips om Jobbsprånget, som är ett praktikprogram för nyanlända akademiker. Jag gick in på deras webb direkt och där fanns två praktikplatser. Det ena företaget kände jag igen från när jag som ritningsnörd hade detaljsurfat Bostadsförmedlingens webb. Det var Stockholmshem.
Hur hamnade på hos Stockholmshem?
– Jag hade tur helt enkelt att min bakgrund var det som Stockholmshem behövde just då. Min praktik började 2020, och jag fick i uppdrag att uppdatera ritningar. Det passade mig jättebra. Jag var ute och mätte i alla möjliga utrymmen och sedan satt jag på kontoret och ritade. Där lärde mig massor av fackuttryck samtidigt som jag fick förståelse för hur det funkar i Sverige med värmesystem, fjärrvärme och andra fastighetsaspekter som jag inte hade erfarenhet av. Efter att praktiken tog slut fick jag erbjudande om projektanställning och sedan 2023 är jag fast anställd.
Så här såg det ut 2020 när Ahmad gjorde sin praktik och var ute och mätte hus i Skarpnäck. Foto: Stockholmshem
Vad gör du idag på Stockholmshem?
– Min titel är CAD-samordnare. Jag har hand om våra ritningar, och stöttar våra avdelningar för nyproduktion och ombyggnad med att till exempel rita bygglovsförslag. Det kan handla om att dela en stor lägenhet i två eller rita om en butikslokal till tvättstuga. Sen behöver vi digitalisera hela vårt arkiv, det är en stor utmaning. Och det händer jättemycket i hela branschen just nu inom 3D-modellering och -scanning, det är en väldigt spännande förskjutning.
Arkitekter är ofta utsatta för konjunktursvängningar, och många unga arkitekter tror att man bara kan jobba med att rita hus, men det finns många aspekter inom arkitektur som kan komma andra typer av bolag till gagn.
Hur är Stockholmshem som arbetsgivare?
– Det är en levande och varm arbetsplats med mycket skratt och småprat mellan kollegor. Det gör det lätt att lära känna nya människor. Och Stockholmshem är en transparant arbetsgivare, det är lätt att veta sina rättigheter här.
Redan från start fick jag en jättefin handledare, som var så tålmodig och lärde mig jättemycket. Men Stockholmshem är fullt av hjälpsamma kollegor som verkligen låtit mig växa in i rollen. Även sedan jag blivit projektanställd hade jag en mentor, vilket varit toppen. Och succesivt har det blivit allt mindre på engelska och mer på svenska.
Och är du nöjd med klimatet här i Sverige?
– Ja! Jag har lärt mig att klä mig varmt men samtidigt bekvämt. I början hade jag bara jättemånga lager, det var inte alltid så bekvämt.
Kort om Ahmad
- Född: I Aleppo, Syrien
- Ålder: 33 år
- Utbildning: Arkitekt
- Titel: CAD-samordnare
Om Jobbsprånget
Jobbsprånget är Sveriges största praktikprogram för utrikes födda akademiker. När Stockholmshem har möjlighet vill vi gärna ta emot fler praktikanter från Jobbsprånget. Inte bara för att det stärker individen och bidrar till stadens integrationsarbete, utan för att vi som bolag får chans att utvecklas och få tillgång till ny kompetens och nya perspektiv – som Ahmad är ett lysande exempel på.