Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Skadedjur

Anticimex sanerar när det finns skadedjur. Och vi på Stockholmshem betalar för saneringen. Det är viktigt att du anmäler snabbt om du drabbats av skadedjur eller misstänker det.

Städa noga bakom kyl och frys – där kan kackerlackor trivas!

Hur saneringen går till beror på vilket skadedjur du har problem med. Ibland krävs det flera saneringar. Det är väldigt viktigt att anmäla misstanke om skadedjur så snart som möjligt eftersom de kan sprida sig och orsaka besvär i fler lägenheter. 

Anticimex lämnar alltid information i förväg om hur en sanering kommer att gå till, vad du ska förbereda innan de kommer och vad du ska tänka på.

Vi på Stockholmshem står för alla kostnader för själva saneringen, du som hyresgäst behöver inte betala något för den. Hantering av möbler, kemtvätt eller andra eventuella åtgärder utöver själva saneringsarbetet betalar du för själv.

Undvik att drabbas av skadedjur

Här har vi samlat några tips och råd om hur du kan förebygga skadedjur i ditt hem och i din närmiljö.

Vägglöss & kackerlackor

När du köper begagnade möbler måste du vara uppmärksam, och när vi reser riskerar vi att få med oss vägglöss, kackerlackor och andra småkryp i resväskan hem.

  • Välj en resväska med hårt skal framför en tygväska. Ha med dig några plastpåsar att lägga kläder och saker i, vägglöss kan inte tränga sig igenom plast.
  • Låt dina kläder ligga kvar i väskan. Och lägg tillbaka använda kläder i en försluten påse i resväskan istället för att ha kläderna framme, på en stol, fåtölj eller sängen. Placera din väska högt och långt bort från sängen.
  • Undersök sängen där du bor. Upptäcker du små svarta fläckar av spillning eller ser en lus, be genast att få byta hotellrum/säg till personen du bor hos.
  • Brukar du köpa med dig mat hem när du är utomlands? Var extra uppmärksam så att du inte får med dig kackerlackor hem.
  • När du kommer hem: tvätta alla kläder du haft med dig på resan innan du lägger in dem i garderoben, gärna i 60 grader men så varmt som tvättrådet tillåter. Att torktumla är också effektivt. Känsliga kläder eller föremål som inte kan tvättas kan frysas i minst 48 timmar.
  • Städa regelbundet och noga bakom kyl och frys. Det är en plats som kackerlackor trivs på.

Råttor

Det finns mycket råttor i Stockholm året om. De lever under hus och i avloppssystem. Tillgången på skräp och sopor gör att råttorna trivs och förökar sig.

  • Ta hand om dina sopor. Råttor äter det mesta och därför bör du tänka extra mycket på att lämnaskräp efter dig och inte låta mat ligga framme. Är papperskorgen i parken eller på gården full? Ta med dig skräpet därifrån.
  • Mata inte fåglar från fönster eller balkong. Fågelfrön och fallfrukt på marken är exempel på sådant som lockar till sig gnagare.
  • Fyll på vattenlåset i din golvbrunn för att förhindra att råttorna känner ett luftdrag som gör att de kryper upp i avloppet och på så sätt tar sig in i lägenheten. Risken är som störst om du åker på semester och vattenlåset torkar ut.

Getingar

  • Täck över mat som står framme, exempelvis på balkongen. Kött, fisk och söt mat drar lätt till sig getingar. Plocka bort matrester och var noga med att torka av balkongbordet.
  • Håll fönster och dörrar stängda för att hindra getingarna från att flyga in.
  • När getingboet är litet som en pingisboll går det bra att plocka ner det på egen hand. Gör det helst på kvällen då getingarna är slöa av mörkret och mindre aktiva. Använd dammsugaren om du inte vill röra boet själv. Låt dammsugaren stå och gå ca 30 minuter efter du dammsugit upp boet. Stäng dammsugarpåsen noga innan du slänger den.