När du lagar mat blir filtret fullt med fett efter ett tag. Då fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska.
Fettfiltret i fläkten rekommenderar vi att du rengör regelbundet. Använd ett diskmedel som löser fett riktigt bra. Har du en kolfilterfläkt ska du göra rent fettfiltret i fläkten men inte kolfiltret. Kolfiltret håller 2-3 år och behöver sedan bytas ut, läs mer längre ned på sidan.
Ett rent fläktfilter är brandsäkert!
I den här filmen får du tips om några brandsäkra rutiner som till exemel hur du rengör fettfiltret och tar hand om din brandvarnare.
Fettfiltret sitter bakom ett galler på undersidan av spiskåpan. Du tar loss det genom att hålla inne två knappar och vinkla det nedåt.
Lägg gallret på diskbänken med baksidan upp. Filtret hålls fast av en hållare, som du tar bort genom att hålla nere två piggar.
Gör rent fettfiltret med varmt vatten och diskmedel med bra förmåga att lösa fett. Krama sedan ur filtret.
Sätt fettfiltret på plats med hållaren på samma sätt som du tog loss det. Och slutligen – sätt fast gallret med klykorna i bakre kanten först och tryck sedan fast det i framkant. Det ska höras ett klick.
Byte av kolfilter – kolfiltermatta eller kolfilterkassett
Kolfiltret i en kolfilterfläkt går inte att göra rent. Det håller i två-tre år beroende på hur ofta du lagar mat. När det är dags att byta kan du hämta ett nytt kolfilter hos oss så fakturerar vi dig 400 kr. Det är bara du som står på kontraktet som kan komma och köpa ett kolfilter. Medtag legitimation.
Du får installera en egen kolfilterfläkt men kan då inte ansluta fläkten till ventilationssystemet.