Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
  • Kvinna doftar på myntablad
    Fartun är en av våra kvartersodlare i Rinkeby. Foto: Bengt Alm.
  • Gul squash i trädgårdsland
    Foto: Bengt Alm.

Odla på gård och balkong

Vill du odla på gården? Hör av dig till din kundförvaltare

Många tycker om att odla och det vill vi gärna ta vara på. I ett antal områden har vi gjort iordning utrymme för odling på gården som sköts av våra hyresgäster.

Vill du odla på gården?

Kanske tillsammans med dina grannar? Hör av dig till din kundförvaltare –  kontaktuppgifter finns i porten – så ser vi om det finns plats och om vi kan bidra med material som pallkragar och jord!

Odla på balkongen – tips

Du kan också odla på din balkong, inte minst godsaker som grönsaker och bär. Här är några tips till dig som vill odla på balkongen.

Grönsaker

Välj gärna buskvarianter och minisorter som inte växer sig så höga och stora. Tomat och chili kan du fröså inomhus på våren för att få skörd på sommaren. Andra grönsaker som fungerar bra i kruka är aubergine, vitlök, potatis, gurka och sallad.

Kryddor

Med en bas som till exempel fransk dragon, gräslök, citronmeliss, mynta, oregano och salvia som återkommer år efter år har du en egen örtagård på balkongen.

Frukt och bär

Många bärbuskar trivs bra i kruka. Det skyddade läget på balkongen kan till och med öka chansen att få tidig och riktigt söt skörd. Vinbär och krusbär finns att köpa uppstammade. Smultron och jordgubbar kan du odla i ampel och björnbär kan slingra runt räcket.

Ätbara blommor

Vill du göra din balkongodling ännu vackrare? Plantera ätbara blommor som kryddtagetes, krasse, ringblomma och lavendel. De ger färg till balkongen och kan också smycka maten.

Goda råd till balkongodlare

  • Tänk på att växter med stort rotsystem, som tomat och potatis, kräver mycket jord och stora krukor, gärna cirka 30 – 40 cm djupa. Örter, jordgubbar och rädisor klarar sig med 10 – 15 cm djup.
  • I krukor torkar jorden ut snabbare än i ett trädgårdsland, så var noga med vattningen
  • Välj krukor med dräneringshål, eller borra hål själv, så att överflödigt vatten kan rinna bort. Annars kan växten drunkna.
  • Efter 3-4 veckor har näringen i jorden tagit slut. Gödselvattna då en gång i veckan. Vanlig krukväxtnäring går bra.

Visa hänsyn!

När du odlar och inte minst när du vattnar, se till att vattnet inte rinner ner till grannarna under om du bor högre upp. Balkonglådan innanför räcket, tack!

Odla inomhus – tips

Har du ingen balkong så går det utmärkt att odla inomhus! Året om, faktiskt. En fönsterbräda, krukor, jord, lite frön och näring är allt som behövs. Och massor av ljus! Du kan odla inomhus året runt, också på vintern, men då måste du använda speciell växtbelysning. Här är några tips på gott att äta som du kan odla på nypavstånd. 

Plocksallat

Visste du att sallat är det man odlar och sallad är maträtten? Minisallat är perfekt inomhus. Välj lite olika sorter, ett tips är ekbladsallat som finns i olika färg och form. Odla i kruka eller låda på fönsterbrädan. Skörda efter 3-4 veckor. Vilken känsla! 

Det går också att odla utan jord och enbart i vatten, så kallad hydroponisk odling, men till det behöver du specialutrutsning.

Micro leaf

Mix av vitaminspäckade små, krispiga blad och skott: bondböna, koriander, bladrädisa, pak choi, sallatskrasse med mycket mera. Det är just de små skotten du skördar efter 2-4 veckor eller när de är 5-10 cm långa. Duscha dem gärna 1–2 gånger om dagen. Mums i sallad, på mackan eller i varma rätter. 

Basilika

Vacker, väldoftande och lätt att så. Gott med tomat, färskost och några droppar olivolja. Också här kan du välja olika sorter med mängder av olika smaker. Sallatsbasilika Mammoth är en av alla varianter. 

Ärtskott

Superenkelt och snabbodlat. Så vanliga gula ärter (som används till ärtsoppa). Skörda när de är minst 10 cm. Spara ett par cm så kommer det nya skott minst en gång till.

Gurkmeja och ingefära

Supernyttiga knölar som med fördel kan odlas inomhus i kruka. Plantera gärna under vinter eller vår så de växer till sig under det ljusa sommarhalvåret. Krukorna behöver inte vara så djupa, men gärna breda eftersom de främst växer på bredden.

Goda råd till inomhusodlare

  • Ljus, ljus, ljus! Under det mörka halvåret krävs speciell växtbelysning som ger ljus 12-14 timmar om dygnet.
  • Regelbunden näring
  • Inomhus riskerar växterna att bli lite klenare och därför lättare angripna av till exempel bladlöss. Men det kan du motverka genom att sköta om dem väl, duscha dem regelbundet och se till att de har allt de behöver. 
  • Läs på respektive fröpåse eller googla så du vet hur plantan ska skötas
  • Köp gärna ekologiskt.